Buikvet – Risico factor nummer één voor vele lichamelijke aandoeningen en ziektes

Buikvet: risicofactor nummer 1

Wist je dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet, oftewel vet in en rondom de organen, is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en een belangrijke risicofactor voor bijvoorbeeld hyperlipidemie. Buikvet brengt volgens wetenschappers grote gezondheidsrisico’s met zich mee namelijk; de organen als de alvleesklier, lever of de darmen raken ingekapseld. Daarbij zit er te veel cholesterol of triglyceride in het bloed. Vet rondom de organen geeft meer risico op allerlei verschijnselen, zoals een lage glucosetolerantie, insulineresistentie, systemische inflammatie (laaggradige ontstekingen), hoge bloeddruk en diabetes type 2. Ook verhoogt buikvet in het algemeen de kans op sterfte.

 

Verbeter je lichaamssamenstelling

Een combinatie van gezond eten en lichamelijke oefening kan diabetes type 2, hart en vaat ziektes voorkomen. Dat geldt zowel voor beweging in het dagelijks leven als training onder begeleiding. Denk aan activiteiten zoals wandelen, joggen, fietsen, met de kinderen buiten spelen of actief de hond uitlaten. Met dit soort bewegingen verbeter jij onopmerkelijk je conditie. Vooral het lichaamsgewicht verbetert je hierdoor en houd het onder controle. Door zo actief te zijn heeft de vetgehalte een bescheiden invloed in het bloed.

Bewegen is medicijn voor het lichaam en ons vitaliteit. Uit  onderzochte leefstijlprogramma’s geeft men aan dat het resultaat van zowel gezond eten als bewegen moeilijk is aan te geven wat het effect van beweging alleen is. Athleten van verschillende achterbanden hebben duidelijk bewezen dat regelmatige lichaamsbeweging met een gebalanceerd voedingspatroon wel de gewenste hoeveelheid abdominaal vet of buikvet te verkrijgen is. Resultaat een vermindering van buikvet met een smalle tallie en een strakke platte buik.

 

Meten is weten

Mijn advies is om niet alleen de resultaten op de weegschaal bij te houden. Sterker nog vermijd de weegschaal! Meet de omvang van je taille, buik, benen en armen en deze om de 2 weken te doen om je progressie bij te houden! De meetlint en je kleren liegen niet wat je aan vetmassa verliest in omvang! Naast de meetlint maak gebruik van een vet-meter of te wel een huidplooi meter. Hierbij adviseer ik de 7 punts meting.

Soms staat de weegschaal een tijdje stil terwijl je wel in centimeters afneemt. En dat is wel zo fijn en motiverend!

Lichaamsbeweging verbetert de lichaamssamenstelling, los van eventueel gewichtsverlies. Zo blijken mensen met overgewicht die fit zijn, aanzienlijk minder buikvet te hebben dan mensen met overgewicht die niet fit zijn. Wel is het zo dat het effect van lichaamsbeweging op de vetsamenstelling van persoon tot persoon sterk kan verschillen. Verder is het verband tussen de hoeveelheid activiteit en de vermindering van buikvet niet helemaal duidelijk.

Ter illustratie: er is onderzoek dat laat zien dat een uur per dag bewegen gedurende drie maanden leidt tot 30% minder buikvet. Andersom steeg het gehalte buikvet bij gezonde mannen met een normaal gewicht aanzienlijk als ze twee weken lang slechts 1.500 stappen per dag zetten, in plaats van de 10.000 stappen die ze gewend waren.

Alle soorten beweging helpen het metabool syndroom te voorkomen

Lichamelijke oefening voorkomt het metabool syndroom dus door de hoeveelheid vet rondom de organen (buikvet) te verminderen. Maar ook andere factoren spelen een rol. Training verbetert het vermogen van spieren om beter vet te verbranden in plaats van glycogeen. Daardoor verbetert de vetzuursamenstelling van het bloed. Ook zijn getrainde spieren gevoeliger voor insuline en kunnen ze beter glucose opnemen.

Zowel weerstandstraining (krachttraining) als aerobe (duurtraining) oefeningen zijn effectief. Het belangrijkste is om meer te gaan bewegen, op wat voor manier dan ook. Wel geldt: meer is beter. Om buikvet te verminderen is 30 minuten matig intensief bewegen per dag niet voldoende. Daarvoor is langer of intensiever bewegen nodig. Een richtlijn is om 150 minuten per week gematigd intensief te bewegen. Bij mensen met hartziekten zijn trainingen op hoge intensiteit af te raden. In situaties waarin al chronische aandoeningen aanwezig zijn, is het altijd raadzaam te overleggen met de arts.

Deel onze informatie
Categorieën: Workshops