101- Fatloss training

101 Fatloss training  tegen buikvet

Deze trainingsprogramma is ontwikkeld om de buikvet oftewel viscerale tegen te gaan voor een gezond en vitaal leven. Buikvet is schrikwekkend erger dan alcohol en of drugs! Het heeft schrikbarende uitwerkingen op je ingewanden en gevolgen op je leven.

Met de programma 101 fatloss training willen wij van Yor Goals mensen op weg helpen naar een gezond en vitaal leven. bewust worden wat en hoe erg viscerale vet is voor je lichaam en de gevolgen daarvan.

Tevens volgt je gedurende 101 dagen een strak trainingsprogramma gericht op de vetverbranding, opbouwen van conditie en je vitaliteit. Je traint 3 a 4 keer per week zo’n 30 tot 45 minuten per sessie, dit is afhankelijk van jouw trainingsniveau. We kijken goed naar wat jij aan kunt.

Na deze 101 dagen volgt een periode van herstel, waarin wij je leren hoe je het behaalde resultaat kunt houden en onderhouden.

Buikvet: risicofactor nummer één!

Wist je dat buikvet gezondheidskiller nummer één is? Buikvet, oftewel vet in en rondom de organen, is een onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en een belangrijke risicofactor voor bijvoorbeeld hyperlipidemie. Buikvet brengt volgens wetenschappers grote gezondheidsrisico’s met zich mee namelijk; de organen als de alvleesklier, lever of de darmen raken ingekapseld. Daarbij zit er te veel cholesterol of triglyceride in het bloed. Vet rondom de organen geeft meer risico op allerlei verschijnselen, zoals een lage glucosetolerantie, insulineresistentie, systemische inflammatie (laaggradige ontstekingen), hoge bloeddruk en diabetes type 2. Ook verhoogt buikvet in het algemeen de kans op sterfte.

 

Betere lichaamssamenstelling

Een combinatie van gezond eten en lichamelijke oefening kan diabetes type 2 voorkomen. Dat geldt zowel voor beweging in het dagelijks leven als training onder begeleiding. Denk aan activiteiten zoals wandelen, rennen of fietsen. Vooral het lichaamsgewicht verbetert daardoor. Er is een bescheiden invloed op het vetgehalte in het bloed.

Omdat de onderzochte leefstijlprogramma’s zowel aandacht besteden aan gezond eten als bewegen, is moeilijk aan te geven wat het effect van beweging alleen is. Duidelijk is wel dat regelmatige lichaamsbeweging de hoeveelheid abdominaal vet of buikvet vermindert. Dit vet zit vooral rond de organen.

Lichaamsbeweging verbetert de lichaamssamenstelling, los van eventueel gewichtsverlies. Zo blijken mensen met overgewicht die fit zijn, aanzienlijk minder buikvet te hebben dan mensen met overgewicht die niet fit zijn. Wel is het zo dat het effect van lichaamsbeweging op de vetsamenstelling van persoon tot persoon sterk kan verschillen. Verder is het verband tussen de hoeveelheid activiteit en de vermindering van buikvet niet helemaal duidelijk.

Ter illustratie: er is onderzoek dat laat zien dat een uur per dag bewegen gedurende drie maanden leidt tot 30% minder buikvet. Andersom steeg het gehalte buikvet bij gezonde mannen met een normaal gewicht aanzienlijk als ze twee weken lang slechts 1.500 stappen per dag zetten, in plaats van de 10.000 stappen die ze gewend waren.

 

Alle soorten beweging helpen het metabool syndroom te voorkomen

Lichamelijke oefening voorkomt het metabool syndroom dus door de hoeveelheid vet rondom de organen (buikvet) te verminderen. Maar ook andere factoren spelen een rol. Training verbetert het vermogen van spieren om beter vet te verbranden in plaats van glycogeen. Daardoor verbetert de vetzuursamenstelling van het bloed. Ook zijn getrainde spieren gevoeliger voor insuline en kunnen ze beter glucose opnemen.

Zowel weerstandstraining (krachttraining) als aerobe (duurtraining) oefeningen zijn effectief. Het belangrijkste is om meer te gaan bewegen, op wat voor manier dan ook. Wel geldt: meer is beter. Om buikvet te verminderen is 30 minuten matig intensief bewegen per dag niet voldoende. Daarvoor is langer of intensiever bewegen nodig. Een richtlijn is om 150 minuten per week gematigd intensief te bewegen. Bij mensen met hartziekten zijn trainingen op hoge intensiteit af te raden. In situaties waarin al chronische aandoeningen aanwezig zijn, is het altijd raadzaam te overleggen met de arts.

 

Afvallen buik: De beste oefeningen

De beste oefeningen om afvallen rondom je buik gaan verder dan alleen buikspieroefeningen. Het is belangrijk om ook de grote spieren in je lichaam te trainen.
Doe minimaal drie keer per week een circuitje waarbij je deze 6 oefeningen 1 minuut volhoudt en 20 seconden rust neemt. Beginners doen het rondje 1 keer, ben je wat verder dan doe je het 2 keer. Ben je een echter badass? Dan doe je dit circuitje 3 keer achter elkaar.

  • 1: burpee – jumping burpee – planken – mountain climb
  • 2: crunches – sit-ups – leg raises – russiantwist

Afvallen buik: Voedingstips om vet te verbranden

Hou je de komende 30 dagen aan onderstaande 5 voedingstips. Houd dit 6 dagen in de week vol! Je mag 1 dag per week een ‘cheat’ dag houden.

  • 1: eet geen ‘witte’ koolhydraten. Vermijd alle koolhydraten die wit van kleur zijn (of kunnen zijn). Denk aan brood, rijst, aardappelen, pasta, gefrituurd eten met paneermeel, etc.
  • 2: drink geen calorieën. Drink vooral veel water of thee. Probeer alle cola’s en ander fris te laten staan (zero of light varianten mogen)
  • 3: eet veel eiwitten en groenten. Kip, vis, rundvlees, ei, en kalkoen bevatten veel eiwitten. Combineer dit met groenen zoals broccoli, spinazie, roerbakgroente, en boontjes. Vervang je ‘witte’ koolhydraten zoals pasta en rijst met linzen of bonen.
  • 4: eet vaak dezelfde maaltijden. Als je een paar recepten hebt gevonden, eet dit dan vaker. Dit zorgt voor routine en eenvoud. Maak het niet onnodig moeilijk voor jezelf.
  • 5: gezond eten kan heel erg lekker zijn.
Categorieën: Persoonlijke begeleiding